Log In
13/10/2014

Περίληψη ESMO 2014

Κατά την διάρκεια του ενδιαφέροντος ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολόγων – Ογκολόγων που έγινε στην Μαδρίτη, πολλές χρήσιμες ανακοινώσεις παρουσιάσθηκαν.  Από αυτές θα αναλύσουμε τις πιο σημαντικές που τροποποιούν την τρέχουσα στρατηγική προς όφελος των ασθενών.

Screenshot_1

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Αναλύθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης “CLEOPATRA”. Σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού και αυξημένη έκφραση του υποδοχέα HER-2 η προσθήκη του νέου φαρμάκου Pertuzumab στον κλασικό συνδυασμό Trastuzumab και Docetaxel έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι γυναίκες έζησαν 15.7 μήνες περισσότερο και είχαν μέση επιβίωση 56.5 μήνες. Το χρονικό διάστημα που ο καρκίνος δεν χειροτέρευσε έφθασε τους 6.4 μήνες. Τα αποτελέσματα θεωρούνται εντυπωσιακά για θεραπεία που δίδεται πρώτη φορά. Οι γυναίκες που υπερεκφράζουν το HER-2 αποτελούν το 25% των ασθενών με καρκίνο μαστού, γεγονός που υποδηλώνει την χρησιμότητα  του νέου συνδυασμού.

Περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στο http://blog.careacross.com/2014/09/28/unprecedented-improvement-for-her2-positive-metastatic-breast-cancer-patients

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ

1) Το Pembrolizumab είναι ένα καινούργιο φάρμακο και ανήκει στην κατηγορία αναστολής του PD-L1. Η κατηγορία αυτή των φαρμάκων είναι πολύ υποσχόμενη και ευρίσκεται στο ερευνητικό ενδιαφέρον των ερευνητών. Το Pembrolizumab μειώνει τον καρκίνο στο 20% των ασθενών, και ιδιαίτερα αυτών που καπνίζουν και έχουν λάβει στο παρελθόν χημειοθεραπείες.

2) Για τους ασθενείς που έχουν θετικό το τεστ ALK, το στοχευμένο φάρμακο Crizotinib έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και θεωρείται σήμερα το φάρμακο αναφοράς. Στην περίπτωση ανάπτυξης αντοχής και επαναδραστηριοποίησης του καρκίνου, δύο νέα φάρμακα, το Crizotinib και το Alectinib βρέθηκαν πολύ αποτελεσματικά και μάλιστα σε περιπτώσεις εγκεφαλικών μεταστάσεων.

3) Ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα πνεύμονος που φέρουν το μεταλλαγμένο EGFR στο καρκινικό τους κύτταρο λαμβάνουν στοχευμένα αντι-EGFR φάρμακα. Όταν ο καρκίνος επαναενεργοποιηθεί τότε η χημειοθεραπεία είναι μονόδρομος. Η συνέχιση του αντι-EGFR φαρμάκου μαζί με την χημειοθεραπεία δεν προσθέτει όφελος.

Περαιτέρω στοιχεία έχουν παρατεθεί στο http://blog.careacross.com/2014/09/29/latest-lung-cancer-findings-from-the-european-oncology-congress

 

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Στο συνέδριο της ESMO 2014 το μελάνωμα κέρδισε το μέγιστο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων λόγω των σημαντικών ανακοινώσεων.

1) Ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα συνήθως αντιμετωπίζονται με αναστολείς B-raf και το Ipilimumab. Στις περιπτώσεις που εμφανισθεί αντοχή στα φάρμακα αυτά και το μελάνωμα επαναδραστηριοποιηθεί τότε σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη, το Nivolumab που είναι φάρμακο που αναστέλλει το PD-1 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν συγκριθεί με χημειοθεραπεία. Η αποτελεσματικότητά του έγκειται στη συρρίκνωση του μελανώματος στο 32% των ασθενών χωρίς να παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.

2) Το θέμα της αντοχής που αναπτύσσεται στο μελάνωμα έναντι πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων όπως είναι οι B-raf αναστολείς απασχολεί την ογκολογική κοινότητα. Προς τον σκοπό αυτό προστέθηκαν τα φάρμακα Cobimetinib στο Vemurafenib και το Trametinib στο Dabrafenib και απεδείχθη πως το μελάνωμα συρρικνώθηκε περισσότερο και το χρονικό διάστημα χωρίς να επιδεινωθεί μεγάλωσε. Έτσι ο συνδυασμός των φαρμάκων κρίθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός και ωφέλιμος για τους ασθενείς.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο http://blog.careacross.com/2014/09/30/more-therapeutic-options-for-metastatic-melanoma-patients

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML