Log In
31/01/2014

Περί τυφλότητος [1]

Μεταρρυθμίσεις στο ΕΣΥ: Το ιατρείο αρ. όρχεος στο ΕΑΝΠ Μεταξά

Η διαδρομή ήταν Μοσχάτο, στάδιο Γ. Καραϊσκάκης (ο αγώνας της εθνικής κόντρα στην Κροατία) και Μεταξά (εφημερία ετοιμότητος). Στη παρέα των γιών μου και ο τυφλός φοιτητής της Νομικής Β.Θ.. Τους αφήνω στο γήπεδο και συνεχίζω. Στο ραδιόφωνο σε ζωντανή εκπομπή ο δημοσιογράφος Θ. Λάλας σχολιάζει επίκαιρα και μη θέματα. Έχω την έμπνευση να τον ενημερώσω για το γεγονός ότι ένας τυφλός ζει την ατμόσφαιρα του ποδοσφαιρικού αγώνα μαζί με άλλους 20000 φιλάθλους. Με βγάζει στον αέρα, ξεπετάει στα γρήγορα το συγκλονιστικό γεγονός και με συμπεριφορά bullying επιπέδου δημοτικού σχολείου, όπου ο ψευτόμαγκας την μπαίνει στον συμμαθητή του (κλείνοντας πιθανώς το μάτι στους συνεργάτες του),  μου λέει : γιατρέ να σε ρωτήσω κάτι, φακελάκι παίρνεις;

Screenshot_2

Από τον Ν. ΚΑρβούνη
Παθολόγο Ογκολόγο
ΕΑΝΠ Μεταξά

Κατανοώντας τον ιδεοληπτικό ψυχαναγκασμό και την ψυχανωμαλία πίσω από αυτή την ερώτηση με το αυτοποιημένο αντανακλαστικό όπου ιατρός=φακελάκι, απαντώ: ξέρετε αν και φυσιογνωμικά μοιάζω πολύ με τους δύο Albert (Einstein και Schweitzer), τον γιατρό και ιεραπόστολο στη Αφρική δε τον φθάνω με τίποτε. Ομολογώ ότι δέχομαι αφάνταστης ποικιλίας φίλων δωρήματα όπως παραδοσιακά τρόφιμα, ψάρια («από αυτά  που τρώνε μόνο οι  ιατροί» κατά τον αείμνηστο πεθερό μου), εικόνες, χειροτεχνήματα. Το δε βραβείο πρωτοτυπίας  απονέμεται σε άγγλο ασθενή του Leicester Hospice: το δώρο ήταν ένα κούτσουρο για το τζάκι στον Καθηγητή Sam Ahmedzai, με αυτόπτες μάρτυρες τον καθ.Ψυχολογίας Γ.Καλλέργη κι εμένα.

Σε καμία περίπτωση δεν έχω πει «παρ’ το κυρά αυτό από εδώ», σπρώχνοντας το βαζάκι με το γλυκό του κουταλιού αλλά το δάχτυλα μου στο βαζάκι με το μέλι του χρηματισμού, όπως τον εννοεί ο ραδιοφωνικός εισαγγελέας, δεν τα βάζω. Δυστυχώς το ραδιοφωνικό bullying έχει και τηλεοπτική μορφή [2] με το μπάσιμο του «διαβασμένου» υπουργού (με την ιατρική άνευ διδασκάλου υπό μάλης) σε ατυχείς εμβρόντητους συνδικαλιστές που τους πιάνει αδιάβαστους αλλά τελικά στέλνει αδιάβαστη στον άλλο κόσμο την υγεία.

Ένα παράδειγμα: ο μεταρρυθμιστικός οίστρος στον νέο οργανισμό του ΕΑΝΠ Μεταξά δημιούργησε για την κλινική ογκολογία, μία κλινική μαμούθ με 75 κλίνες, 50 θεραπείες στη κλινική μίας ημέρας, με 20 ειδικευόμενους και 13 ειδικευμένους (στα χαρτιά). Το ότι το έργο αυτό του δυσκίνητου οργανισμού με όλα τα χαρακτηριστικά προϊστορικού ζώου, καλούνται σήμερα να διεκπεραιώσουν 5 και σύντομα 4 ογκολόγοι-παθολόγοι είναι μία ασήμαντη λεπτομέρεια.

Δεν λείπουν κι  άλλες πρωτοτυπίες, όπως η θεσμοθέτηση του νέου ιατρείου καρκίνου των γεννητικών οργάνων, για το οποίο αναγνωρίζοντας την ανάγκη της υπερ-εξειδίκευσης  κατέθεσα αίτηση με αρ. πρωτοκόλλου 1150/21.1.2014 ζητώντας να μου ανατεθεί η διεύθυνση του ιατρείου του αριστερού όρχεως.

Στο πνεύμα όμως των περικοπών και των ισοδυνάμων, την πληρώνουν άλλοι. Ταλαιπωρώντας την κοινή λογική, ο σοφός νομοθέτης καταργεί το  εν λειτουργία  ερευνητικό τμήμα μοριακής βιολογίας στο νοσοκομείο μας, αχρηστεύοντας πανάκριβο εξοπλισμό, καταδικάζοντας σε αδράνεια καταξιωμένους διεθνώς συναδέλφους με πολύτιμη εμπειρία και στερώντας έσοδα από το νοσοκομείο.

Όσον αφορά την επικαιροποιημένη λίστα ελλείψεων, η έλλειψη toner για του εκτυπωτές της Α’ Ογκολογικής, από το Νοέμβριο αποκαταστάθηκε πρόσφατα αλλά με δωρεά φαρμακευτικής εταιρίας. Παράλληλα όμως εμφανίσθηκαν νέες ελλείψεις όπως σε film του ακτινολογικού και αυτόματες βελόνες βιοψίας, που αγοράζουν οι ίδιο οι ασθενείς, κινδυνεύοντας να κατηγορηθούμε για μίζες για δεύτερη φορά [3]. Εδώ έχει εφαρμογή για την διοίκηση το δόγμα του Α.Κάντα «οι μίζες πρέπει να επιμερίζονται»

Τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία έχουν τρίμηνη αναμονή αλλά με την λύση του νομιμοποιημένου φακελακίου (απογευματινά ιατρεία – πλήρωσέ με για να σε δω) δικαιώνεται η ρήση του Γ. Βουλγαράκη «το νόμιμον είναι και ηθικόν» και μένει πάντα το δίλημμα για τους γιατρούς του ΕΣΥ, δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί. Το υπουργείο έχει απαντήσεις και σε αυτό: δημόσιοι υπάλληλοι με οριζόντιες περικοπές που ισχύουν για  όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και λειτουργοί που οφείλουν να είναι υπεράνω χρημάτων όταν διαμαρτυρόμαστε για τις χαμηλές αμοιβές.

Ως συμβολή στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της κυβέρνησης θεωρώ σκόπιμο να κοιτάξουμε τι γινόταν επί τουρκοκρατίας. Των ελλήνων οι κοινότητες  συντηρούσαν με ίδιους πόρους τους δημόσιους λειτουργούς (παπάδες, δασκάλους, ιατρούς). Έθιμο που επιβίωσε μέχρι την δεκαετία του 1970 στον Ορχομενό Βοιωτίας με την condotta [4] (ετήσια συνδρομή των κατοίκων στο γενικό ιατρό του χωριού με απεριόριστο αριθμό επισκέψεων). Αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή ασφαλώς θα χαμογελάσει επιτέλους η Τρόικα αλλά το υπουργείο υγείας ως μη έχον αντικείμενο θα αυτοκαταργηθεί.

Για να πιάσουμε πάλι την αρχή, επανερχόμενος στο περί τυφλότητος “το να γεννηθείς τυφλός είναι ένα προνόμιο, ένα αντίδοτο, ένα δώρο στην ασχήμια” [1]. Οι υπόλοιποι, παρόλο που μας έχει ζώσει η ασχήμια και η κακότητα, δεν κλείνουμε τα μάτια και αφουγκραζόμαστε, “καιρός του ποιήσαι”. Φαντασθείτε την τύχη μου καθώς κάθε πρωί με ξυπνά ο ήχος του λευκού μπαστουνιού του γείτονα τυφλού λαχειοπώλη που ξεκινά την μέρα του.

 

Παραπομπές

[1]        Ζ.Σαραμάγκου, Περί τυφλότητος, εκδ. Καστανιώτη, 2008.

[2]        Ν. Ξυδάκης, Κυνισμός, αφέλεια και τηλεοπτικό bullying, Καθημερινή της Κυριακής, 1.12.2013

[3]        Εκκρεμεί ΕΔΕ από την προηγούμενη διοίκηση εναντίον όλων των ογκολόγων-παθολόγων του Μεταξά με την κατηγορία μίζας για αντλίες έγχυσης αξίας 17€ με μηνιαία έσοδα για κάθε ογκολόγο της τάξης των 20€. Ανταπαντήσαμε στη δικηγόρο-διοικήτρια με εξώδικο για τη συκοφαντία και αναμένουμε τις εξελίξεις.

[4]        Condotta(ιταλ.): η επι συμβάσει παροχή υπηρεσιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML