Σάββατο , 15 Δεκέμβριος 2018

Consensus Meeting: «Προϋποθέσεις, αξιολόγηση, διαχείριση αποτελεσμάτων και οικονομοτεχνική ανάλυση γενετικού ελέγχου BRCA1 και BRCA2 σε ασθενείς με καρκίνο»

Φεβρουάριος 20, 2017 12:28 Κατηγορία: Ενημέρωση για Θέματα ΕΟΠΕ A+ / A-

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος θέτει στη διάθεση της επιστομονικής κοινότητας, τις πρώτες στη χώρα κατευθυντήριες οδηγίες για γαμετικές γενετικές εξετάσεις. Πρόκειται για τις ‘Προϋποθέσεις, αξιολόγηση, διαχείριση αποτελεσμάτων και οικονομοτεχνική ανάλυση γενετικού ελέγχου BRCA1 και BRCA2 σε ασθενείς με καρκίνο’.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα δουλειάς μια ομάδας ειδικών με ιδιαίτεροι μετά από προετοιμασία 2 ετών καταλήξαμε σε προτάσεις, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στη καλύτερη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους.

Το τελικό κείμενο αξιολογήθηκε και βελτιώθηκε σημαντικά με τις προτάσεις του Δρ. Αντώνη Αντωνίου (Centre for cancer genetic Epidemiology, University of Cambridge, UK). Ο Δρ. Αντωνίου είναι ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές στη γενετική επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού και η συμμετοχή του γεμίζει την επιτροπή που συνέταξε τις Ελληνικές οδηγίες με αυτοπεποίθηση για την επιστημονική επάρκεια της εργασίας.

Η ανακοίνωση των οδηγιών συμπίπτει με την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του πρώτου κύκλου του προγράμματος γενετικής εξέτασης ασθενών με υψηλής κακοήθειας ορώδες καρκίνωμα ωοθήκης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος που συντονίστηκε από την Ε.Ο.Π.Ε. με τη χρηματοδότηση της εταιρείας Astra Zeneca, μια στις τέσσερεις γυναίκες με το παραπάνω τύπο καρκίνου, επιλεγμένες ανεξάρτητα από στάδιο νόσου, ηλικία ή οικογενειακό ιστορικό βρέθηκαν να φέρουν γαμετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1/2. Το αποτέλεσμα της μελέτης αυτής και οι κατευθυντήριες οδηγίες πιστεύουμε να βοηθήσουν στην αποδοχή του αιτήματος της ογκολογικής κοινότητας προς τη διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την κάλυψη της γενετικής εξέτασης των γονιδίων BRCA1/2.

Τα μέλη της επιτροπής που συντάξαμε τις οδηγίες (Τάκης Βιδάλης, Ρία Κεχαγιά, Ειρήνη Κωνσταντοπούλου, Γεώργιος Λύπας, Χρήστος Πανόπουλος, Εμμανουήλ Σαλούστρος, Ζένα Σαριδάκη, Κωνσταντίνος Σουλιώτης, Ελένη Τιμοθεάδου, Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, Λίνα Φλωρεντίν, Φλωρεντία Φωστήρα).

Από το Μανώλη Σαλούστρο, Παθολόγο - Ογκολόγο, Γ.Ν.Η."Βενιζέλειο

Από το Μανώλη Σαλούστρο, Παθολόγο – Ογκολόγο, Γ.Ν.Η.»Βενιζέλειο

 

 

 

 

Σχολιάστε

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

scroll to top