Log In
02/09/2013

Αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ…

editorial a. athanasiadi

Η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) βάσει του καταστατικού της είναι μη κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο με σκοπό την προώθηση του γνωστικού αντικειμένου της Κλινικής Ογκολογίας στην Ελλάδα.

Οι συνάδελφοι παθολόγοι ογκολόγοι μέλη της εταιρείας εκτιμούν ως αναγκαία την ύπαρξη της εταιρείας;

Άλλως ειπείν, αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ αυτό θα είχε κάποια επίπτωση στην επαγγελματική δραστηριότητα των μελών της;

Κατά πρώτο λόγο αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ αυτό θα αποτελούσε πλήγμα υλικό και ηθικό για τους ανθρώπους της, εκείνους δηλαδή που σίγουρα την αγαπούν, έστω και από συνήθεια ή εξάρτηση, και δεν είναι άλλοι από το έμμισθο προσωπικό της εταιρείας, που εκπροσωπούν την ψυχή και την υπόσταση της.

Αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ δεν θα υπήρχε η Ελληνική Ακαδημία Κλινικής Ογκολογίας (ΕΑΚΟ), δεν θα γίνονταν οι συνεδριακές εκδηλώσεις που αυτή διοργανώνει με κορωνίδα το Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας, δεν θα υπήρχαν υποτροφίες για νέους συναδέλφους και χρηματοδότηση κάποιων ερευνητικών προγραμμάτων, δεν θα υπήρχε η διατυπωμένη, ως αποτέλεσμα συναινετικών συνεδριάσεων, ελληνική άποψη για την αποδεκτή και σύγχρονη εξάσκηση της παθολογικής ογκολογίας, δεν θα υπήρχαν τα Νέα της ΕΟΠΕ και το FCO, ούτε και η προσπάθεια να είναι η ΕΟΠΕ ένας φορέας συντονισμού για την οργάνωση και διεκπεραίωση τουλάχιστον μη παρεμβατικών καταγραφικών μελετών.

Αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ δεν θα υπήρχε και επίσημη εκπροσώπηση των ελλήνων παθολόγων ογκολόγων στις σχέσεις τους με την ελληνική πολιτεία.

Οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για την υπόθεση απουσίας της ΕΟΠΕ από το γίγνεσθαι της ελληνικής ογκολογίας σίγουρα θα ποικίλουν.

Κάποιοι θα θεωρήσουν ότι η ΕΑΚΟ αποτελεί σημαντική και αναντικατάστατη εκπαιδευτική δραστηριότητα προώθησης του γνωστικού αντικειμένου της κλινικής ογκολογίας. Συνέδρια εξ άλλου θα έλεγε κάποιος ότι γίνονται και θα γίνονται, κάποιες φορές ίσως και καλύτερα, ενώ κατευθυντήριες οδηγίες διατίθενται ουκ ολίγες από χώρες, ηπείρους, φορείς και ερευνητικές ομάδες.

Κάποιοι άλλοι ίσως θα θεωρούσαν περιττή την εμπλοκή της ΕΟΠΕ στην καταγραφική έρευνα.

Η πολιτεία από την πλευρά της αν δεν υπήρχε ΕΟΠΕ;

Ουδεμία επίπτωση. Έτσι και αλλιώς και τώρα για την πολιτεία είναι σαν να μην υπάρχει, εφ’ όσον αναγνωρίζει μόνον τύποις κάποιο θεσμικό ρόλο στις επιστημονικές εταιρείες, ενώ ουσιαστικώς τις αγνοεί κατά την λήψη αποφάσεων και κατά τον σχεδιασμό πολιτικών, που αφορούν στην υγεία και τα αντίστοιχα κατά περίπτωση γνωστικά αντικείμενα.

Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εντεταλμένοι φορείς της πολιτείας για θέματα υγείας επιζητούν συνεργασίες ή συνενοχές και πάλιν αγνοούν τις καθ’ ύλην αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες και απευθύνονται ατομικώς και επιλεκτικώς σε συναδέλφους εκτός θεσμικών πλαισίων.

Τι είναι λοιπόν η ΕΟΠΕ; Αναγκαιότης ή άδειο κέλυφος;

Η ΕΟΠΕ είναι ή θα έπρεπε να είναι η ψυχή και ο συνεκτικός ιστός των Ελλήνων παθολόγων ογκολόγων, η δομή εντός της οποίας στοιχειοθετείται και οριοθετείται ο οργανισμός του γνωστικού αντικειμένου της παθολογικής ογκολογίας. Και αν δεν είναι όλα τα παραπάνω, εφ’ όσον υπάρχει, δύναται κάποια στιγμή να γίνει όλα αυτά που επιθυμούμε.

Υπ’ αυτήν την έννοια η ΕΟΠΕ είναι αναγκαιότης που πρέπει να διασφαλισθεί και να ενισχυθεί

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML