Log In
25/11/2013

2o Συμποσίο Νοσηλευτικής Ογκολογίας. 17-18 Οκτωβρίου 2013

Αφίσα ΣυμποσίουΟ Τομέας  Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νοσηλευτών Ογκολογίας (EONS) και της Διεθνούς Εταιρείας Νοσηλευτών Ογκολογίας (ISNCC), διοργάνωσε το 2ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας. Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στις 18- 19 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Το Συμπόσιο παρακολούθησαν περίπου 500 νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα που εργάζονται σε ογκολογικές κλινικές ειδικών και γενικών νοσοκομείων καθώς και φοιτητές.

Το Επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου καλύφθηκε από 30 Ελεύθερες Ανακοινώσεις από τις οποίες οι 11 ήταν προφορικές και 19 αναρτημένες, 5 Στρογγυλές Τράπεζες, και 7 διαλέξεις οι οποίες παρουσιάστηκαν από έγκριτους επιφανείς ομιλητές και Ακαδημαϊκούς δασκάλους διεθνούς κύρους και εγνωσμένης  αξίας. Στη διάλεξη του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναφέρθηκε στις  θεραπευτικές δυνατότητες της Ορθόδοξης Πνευματικότητας όπου παρουσίασε το θεραπευτικό μοντέλο της ορθόδοξης εκκλησίας – Ηδονή και οδύνη, τα δυο θηρία που απασχολούν τον άνθρωπο.

Τεράστιο ενδιαφέρον προκάλεσε η διάλεξη του κου Dimech Andrew (ΦΩΤΟ 1)ο οποίος μίλησε για τις νέες προκλήσεις, και τους νέους ρόλους για τους Ογκολογικούς Νοσηλευτές. Μεταξύ άλλων τόνισε και την ανάγκη μετατόπισης της φροντίδας από το νοσοκομείο στην κοινότητα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και των  μειωμένων πόρων.

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η διάλεξη του κου Χαραλάμπους Ανδρέα ο οποίος μίλησε σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για εκπαίδευση η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογικών Νοσηλευτών.

Η αντιπαράθεση/ συζήτηση αφορούσε στην συμμετοχή των ασθενών σε κλινικές μελέτες και στην οποία  παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμμετοχής των ασθενών σε κλινικές μελέτες. Οι δύο ομιλήτριες τόνισαν ότι την ακεραιότητα των ασθενών διασφαλίζει το ΗΘΟΣ του ερευνητή και η συμμετοχή των νοσηλευτών.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του Συμποσίου διεξήχθησαν 7 Κλινικά φροντιστήρια όπου η αξία και η χρησιμότητα τους διαπιστώθηκε από την παρουσία και τη μεγάλη συμμετοχή των νοσηλευτών.

 

Όλες οι εργασίες ήταν υψηλού επιστημονικού κύρους και ενδιαφέροντος , ενώ το επιστημονικό πρόγραμμα του Συμποσίου εγκρίθηκε από την European Oncology Nursing Society.

Το θεματικό περιεχόμενο που πλαισίωσε το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μας ήταν:

Στρογγυλές Τράπεζες

  • Παιδιατρική ογκολογία: Σύγχρονα δεδομένα για την ικανοποίηση των αναγκών παιδιών, γονέων, και νοσηλευτών στο παιδο-ογκολογικό τμήμα
  • Ανακουφιστική φροντίδα για παιδιά, Εφήβους, και ενήλικες την Ελλάδα Από το όραμα την πραγματικότητα.
  • Σύγχρονα ερευνητικά θέματα στη Νοσηλευτική Ογκολογία
  • Φροντίδα ελκών ασθενών με καρκίνο
  • Φροντίδα παιδιών και ενηλίκων την κοινότητα

Διαλέξεις

  • Η ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών
  • Προηγμένη Νοσηλευτική Πρακτική στην Ογκολογία
    • Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην Ανακουφιστική Φροντίδα
    • Οι θεραπευτικές δυνατότητες της Ορθόδοξης Πνευματικότητας
    • Νέες προκλήσεις, νέοι ρόλοι για τους Ογκολογικούς Νοσηλευτές
    • Η χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος στη βελτίωση της παρεχόμενης Νοσηλευτικής φροντίδας
    • Ερευνητικές Δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ογκολογικών Νοσηλευτών

FOTO2

FOTO1

Συνοπτικά από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια του Συμποσίου επισημάνθηκε:

  • Η σημασία δημιουργίας ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού νοσηλευτικού ιστορικού για τον αιματολογικό-ογκολογικό ασθενή επικεντρωμένου στο άτομο/πρόσωπο που πάσχει και όχι στη νόσο
  • Η σπουδαιότητα της συστηματικής αξιολόγησης του άγχους των φροντιστών ασθενών με καρκίνο, λόγω των υψηλά επιπέδων άγχους που βιώνουν, καθώς και τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν  οι νοσηλευτές προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εντάσεις της φροντίδας.
  • Οι εναλλακτικές θεραπείες ως αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του στρες του καρκίνου που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αίσθηση ελέγχου του ασθενή και να τον βοηθήσουν στην επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής
  • Οι ιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν να υποθεραπεύουν τον πόνο, ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών που υπάρχει η δυνατότητα σημαντικής ανακούφισής του.
  • Οι πρώτες εικόνες του ασθενούς κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικό να χαρακτηρίζονται από θετικές εντυπώσεις επειδή καθορίζουν το υπόλοιπο της θεραπευτικής διαδρομής.
  • Οι απόψεις των φοιτητών για τον καρκίνο είναι σημαντικές για την επιλογή του μαθήματος της Ογκολογικής Νοσηλευτικής, αλλά και για την επιλογή του χώρου της ογκολογίας για εργασία.
  • Οι ασθενείς με κολοστομία χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και φροντίδα από νοσηλευτές με γνώσεις και συνεχή εκπαίδευση για τις νέες τάσεις, χειρισμούς και υλικά.
  • Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να προφέρουν στους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα υποστήριξη για την παρακολούθηση προγραμμάτων διακοπής καπνίσματος.
  • Οι αρχαίοι Έλληνες, όχι μόνο γνώριζαν για τον καρκίνο, αλλά διέκριναν τα είδη, την αιτιολογία, τη συμπτωματολογία και τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Η χορήγηση κυτταροστατικών ουσιών θα πρέπει να πραγματοποιείται έχοντας εξασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού.
  • Η φροντίδα της βλεννογονίτιδας περιλαμβάνει προληπτική οδοντιατρική επίσκεψη πριν την έναρξη της θεραπείας καλή στοματική υγιεινή και σωστή διατροφή κατά την διάρκεια της θεραπείας.
  • Η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας αποτελεί κυρίαρχη συνιστώσα της φροντίδας υγείας των γυναικών.
  • Η αποτελεσματική εκπαίδευση του ασθενούς απαιτεί γνώση των βιολογικών επιδράσεων της ακτινοθεραπείας και του τρόπου που αυτές επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του ασθενή.
  • Τα ποικίλα ζητήματα στη διαχείριση των Εμφυτευμένων Κεντρικών Καθετήρων με Κώδωνα προσφέρουν ανοικτό πεδίο για μελλοντική μελέτη.
  • Η εκπαίδευση και συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού σε μουσικοθεραπευτικά προγράμματα μπορεί να συνεισφέρει συμπληρωματικά στην καθημερινή νοσηλευτική φροντίδα.
  • Η επίπτωση της κατάθλιψης στους ασθενείς με καρκίνο είναι υψηλή και επηρεάζει σημαντικά την έκβαση της νόσου και τη συμμόρφωση του ασθενούς με τη θεραπεία.
  • Η ενημέρωση και προετοιμασία των εφήβων που πάσχουν από οξεία λεμφοβλαστική αναιμία μπορεί να μειώσει το άγχος κατά τη διεξαγωγή επώδυνων μικροεπεμβάσεων όπως μυελογράμματος και ενδοραχιαίας έγχυσης φαρμάκων.

 

Η ταινία «Μεταξά, ακούγοντας το χρόνο» αφορούσε μαρτυρίες γιατρών και προσωπικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στα κρεβάτια του ίδιου του νοσοκομείου τους σαν ασθενείς. Οι ήρωες της βρίσκονταν κάποτε από την απέναντι πλευρά, ήταν αυτοί που καλούνταν να δώσουν τα άσχημα νέα, να βοηθήσουν στη θεραπεία των ασθενών μέχρι τη στιγμή που οι ίδιοι πέρασαν από την άλλη όχθη και έγιναν ασθενείς. Η προβολή της ταινίας άγγιξε την ψυχή και την καρδιά όλων, προβλημάτισε, συνεπήρε και οδήγησε σ’ ένα γόνιμο διάλογο τους παρευρισκόμενους, απ’ όπου αναδείχθηκε η σημασία της δύναμης και της ελπίδας που χαρακτηρίζει την προσπάθεια των νοσηλευτών στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της κ. Τσόκλη η οποία ως ασθενής τόνισε την αξιοσημείωτη συμβολή του νοσηλευτή στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο και τελειώνοντας την αφήγηση της προσωπικής της εμπειρίας υπογράμμισε την ανάγκη «οι Νοσηλευτές να κάνουν τους ασθενείς να νιώθουν μοναδικοί».

Στα πλαίσια του Συμποσίου βραβεύτηκε η κα Κάρλου Χρυσούλα για την εξαιρετική και πολύχρονη συμβολή της στην Ελληνική Ογκολογική Νοσηλευτική κοινότητα, αλλά και για το απαράμιλλο ήθος της και τη αστείρευτη βοήθεια και υποστήριξη που καθημερινά προσφέρει τόσο στους ασθενείς όσο και τους συναδέλφους.

Επίσης βραβεύτηκε εργασία που αφορούσε στην «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ» και πραγματοποιήθηκε από τις κ.κ Τσάτσου Ιωάννα, Σιγάλα Αικατερίνη (Ανθυποσμηναγοί(ΥΝ),251 Γενικό Νοσοκομείο Ογκολογική Κλινική)

Φθάνοντας στο τέλος θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και παρακολούθησαν  το Συμπόσιο, τους Προέδρους και τα Μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τους Κριτές των Εργασιών, τους Συντονιστές – Ομιλητές και όλους όσους στήριξαν την προσπάθειά μας.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο επόμενο Συμπόσιο. Έως τότε ας φροντίσουμε την πραγματοποίηση της προτροπής    «…ας κάνουμε τους ασθενείς μας να νιώσουν μοναδικοί….»

 

 

Για τον Τομέα Νοσηλευτικής Ογκολογίας του ΕΣΝΕ

 

Μαρία Λαβδανίτη

Επίκουρος Καθηγήτρια Τμήματος Νοσηλευτικής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης

 

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML