Log In
05/08/2016

Για πρώτη φορά ανακοινώνονται θετικά αποτελέσματα στην Adjuvant θεραπεία του καρκίνου του νεφρού.

bamias

Α. Μπάμιας

Για πρώτη φορά  ανακοινώνονται  θετικά αποτελέσματα στην Adjuvant θεραπεία του καρκίνου του νεφρού.

Πρόσφατα η εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι η μελέτη S-TRAC πέτυχε το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο του στατιστικού σχεδιασμού της.

Η S-TRAC είναι μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη φάσης 3 στην οποία αξιολογήθηκε η δραστικότητα του Sutent (σουνιτινίμπη) έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, οι οποίοι παρουσίαζαν  αυξημένο κίνδυνο υποτροπής της νόσου μετά από ριζική νεφρεκτομή. Το Sutent έχει από το 2006 εγκριθεί για την θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού μετά από μελέτες που έδειξαν ότι βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών αυτών. Η συμβολή του φαρμάκου αυτού στην αλλαγή της φυσικής πορείας  της νόσου υπήρξε δραματική και μέχρι σήμερα συνεχίζει να επηρεάζει θετικά τις ζωές χιλιάδων ασθενών. Πετυχαίνοντας  το πρωταρχικό της στόχο, που ήταν η βελτίωση της ελεύθερης νόσου επιβίωσης, η S-TRAC έγινε η πρώτη μέχρι τώρα μελέτη που απέδειξε ότι η μετεγχειρητική θεραπεία με ένα στοχευτικό παράγοντα μπορεί να προφυλάξει τους ασθενείς με καρκίνο του νεφρού από υποτροπή της νόσου μετά από ριζική χειρουργική αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς εστίας.

Τα πλήρη δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας από τη μελέτη S-TRAC θα κατατεθούν προς παρουσίαση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογικής Ογκολογίας (ESMO),  τον προσεχή Οκτώβριο. Αυτά τα νέα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εάν αναλογισθεί κανείς ότι μέχρι τώρα δύο παρόμοιες μελέτες, με άλλους παράγοντες, δεν ήταν θετικές. Επομένως, η επιστημονική κοινότητα αναμένει με ανυπομονησία την ανακοίνωση των αναλυτικών δεδομένων της μελέτης, ελπίζοντας ότι θα επιτρέψουν να προστεθεί ένα ακόμη όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου του νεφρού, πεδίο όπου η συνεργασία βασικής και κλινικής έρευνας οδήγησαν σε σημαντικές επιτυχίες την τελευταία δεκαετία.

Α. Μπάμιας, Αν. Καθηγητής , Θεραπευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Newsletter

footer

Όροι Χρήσης

Κλινικές μελέτες ΕΟΠΕ

copyrights HTML